The Blob

To blob or not to blob :) [allusie]

Engelse literatuur van Teuntje de Kruijff en Loanne Otten (6VA)

Greetings from the blob



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Loanne: boekverslag 1: Sophie Kinsella - The undomestic Goddess


1. Beschrijvingsopdracht

A Complete titelbeschrijving
Sophie Kinsella, The undomestic Goddess, Banatam Press, London 2005 (eerste druk).

B Korte motivatie boekkeuze
Ik heb dit boek gekozen omdat een vriendin mij dit boek heeft aangereden. Ze zij dat het echt een super leuk boek was, dus toen dacht ik: dat boek ga ik lezen voor mijn boekverslag.

C Korte weergave inhoud
Het hele boek draait om de hoofdpersoon: Samantha Sweeting, een top juriste bij Carter Spink te London. Omdat Samantha graag vennoot wil worden, werkt ze gewoonweg de héle dag. Ze kan zich dan ook niet ontspannen, wat blijkt tijdens een bezoek aan de schoonheidsspecialiste. Op een dag komt Samantha erachter dat ze de fout van haar leven heeft gemaakt, ze is namelijk vergeten een lening bij het handelsregister te laten inschrijven. Door deze fout zal het bedrijf en vijftig miljoen pond verliezen. Samantha is zich dood geschrokken en vlucht in paniek naar het station. Ze pakt de eerste beste trein en komt ergens op het Engelse platteland terecht.

Sam heeft echt geen idee waar ze beland is en belt daarom maar aan bij een grote villa. De vrouw die open doet denkt dat dit de huishoudster is, die gestuurd zou zijn door een bureau. (dit is natuurlijk niet het geval). De vrouw blijkt Trish Geiger te heten en ze is getrouwd met Eddie Geiger, samen zijn zij de eigenaren van het huis. Dan krijgt Sam een rondleiding door het huis, waarna Trish haar van alles vertelt over het huishouden. Sam vindt dit natuurlijk wel raar, omdat zij alleen maar aanbelde om te vragen of er een hotel in de buurt was waar ze kon overnachten (ze heeft dus niks door). Na de rondleiding komt Eddie eraan, om het sollicitatiegesprek te voeren. Naarmate het gesprek vordert, komt Samantha erachter wat er aan de hand is. Eddie en Gisher denken dat ze is gekomen voor de baan als huishoudster. Ze durft echter niet te zeggen dat ze hiervoor niet kwam, omdat ze bang was dat de familie de politie zou bellen. Uiteindelijk krijgt Samantha de baan en besluit ze om zich een dagje voor te doen als huishoudster en daarna maar te vertrekken.

Samantha heeft alleen ergens geen rekening mee gehouden, namelijk met het feit dat ze nog nooit iets heeft gedaan in het huishouden. Zo kan ze niet koken, niet wassen, niet strijken etc. Als Sam die volgende dag moet beginnen aan haar werk, gaat het al gelijk mis. Maar, dat zou niet erg zijn want ze was van plan die zelfde dag nog te vertrekken. Hier komt echter helemaal niks van, Samantha blijft voor een hele poos in de villa. Hoewel ze er in het begin niks van bakte, had de familie niks door. Zo kon Samantha rustig haar gang gaan en leerde beetje bij beetje hoe alles werkte. Hierbij werd ze geholpen door Iris, de moeder van Nathaniel (de aantrekkelijke tuinman van huizen Geiger). Iris geeft Sam kookles en leert haar hoe ze moet wassen, strijken etc.

Samantha gaat steeds vaker met Nathaniel om en begint hem ook erg leuk te vinden. Op een dag vraagt hij aan haar of ze mee uitgaat, hier zegt ze natuurlijk geen nee tegen. Tijdens de date gaan ze naar de Pub van Nathaniel (hij is de eigenaar daarvan). Hier ziet ze een briefje hangen met: ‘verboden voor juristen’. Om deze reden durft Samantha hem nooit te vertellen dat ze eigenlijk een jurist is. Op een gegeven moment krijgen Samantha en Nathaniel een relatie. In het begin ging het allemaal goed, maar opeens gebeurd er iets wat hun relatie ‘tijdelijk’ verpeste. Sam komt er namelijk achter dat het helemaal niet haar schuld was dat het bedrijf vijftig miljoen pond verloren had. Iemand had haar in de val gelokt, en dat was Arnold (een ex-collega). Samantha gaat terug naar London om alles recht te zetten. Carter Spink ziet in dat Samantha niks fout heeft gedaan en ze bieden haar als nog de baan als vennoot aan. Sam weigert dit echter, omdat ze sinds ze huishoudster is geworden het idee heeft dat ze echt leeft. Na de baan geweigerd te hebben keert ze weer terug naar huizen Geiger.

Eenmaal teruggekeerd naar het huis, komt ze erachter dat alles niet bij het oude is gebleven. Doordat er dagen lang allemaal fotografen voor het huis staan, is Sam genoodzaakt de waarheid te vertellen. Dus dat ze eigenlijk helemaal geen huishoudster was maar een juriste. Iedereen staat perplex, maar haar leugen wordt wel geaccepteerd. Ook Nathaniel vergeeft het Samantha en hoopt dat hun relatie standhoud, maar dat is echter niet zeker.Hoewel Sam in eerste instantie heeft gezegd dat ze veel liever huishoudster blijft, veranderd ze ineens van mening. Dit komt doordat een vriend van Carter Spink haar had omgepraat, om toch terug te komen. Nathaniel is hier helemaal niet blij mee, en wanneer samantha met de trein terug naar London vertrekt, komt hij niet eens afscheid nemen. Samantha zit er heel erg mee dat het zo gelopen is tussen Nathaniel en haar en beseft tijdens de treinreis dat ze hem helemaal niet kwijt wil. Op het moment dat Sam dit beseft had, stapte ze onmiddellijk uit de trein. Ze moest echter nog wel even wachten op de trein terug.Als Sam zit te wachten op het station ziet ze Nathaniel zitten in de trein naar London, hij kon dus ook niet zonder haar. Nathaniel stapt meteen uit en rent naar Samantha toe. Ze weten nu dat ze voor altijd bij elkaar willen blijven en beginnen te zoenen.

2. Verdiepingsopdracht

A Voordat ik het boek had gelezen, had ik eigenlijk niet zo heel veel verwachtingen. Ik wist wel al van een vriendin dat het boek ging over iemand die als huishoudster ging werken, terwijl ze helemaal nog nooit iets in de huishouding gedaan had. Verder heb ik eigenlijk niet echt nagedacht over waar het boek nog meer over zou gaan. Wel was mijn verwachting dat het een heel leuk en grappig boek zou zijn.

B De verwachting dat het een leuk/grappig boek zou zijn is zeker uitgekomen. Ik vind het echt een heel leuk en ook origineel verhaal.

C Het verhaal speelt zich vooral af op het Engelse platteland. Om precies te zijn in een klein dorpje waar de villa staat van meneer en mevrouw Geiger. Verder zijn er ook delen in het verhaal waar Samantha zich bevindt in London (zoals in het begin), waar ze werkzaam was als Juriste van Carter Spink. De ruimte is op zich niet heel erg belangrijk, de villa waar Samantha werkzaam was zou bij wijze van spreken overal wel gestaan kunnen hebben.

D Het verhaal gaat over overspannen zijn en het nut van ontspanning.

E Verhaallaag: Samantha is werkzaam bij Carter Spink als Juriste. Wanneer ze er echter achterkomt dat ze een grote fout heeft gemaakt, vlucht ze naar het engelse platteland. Hier wordt ze aangenomen als huishoudster, wat haar leven totaal veranderd. Hoewel Samantha een echte huishoud ramp was, had ze het er toch erg naar haar zin. Ze leert een leuke jongen kennen, genaamd Nathaniel en later krijgt ze ook een relatie met hem. Als Samantha erachter komt dat ze helemaal geen fout had gemaakt bij Carter Spink, dreigt alles weer te worden zoals het oude. Op het nippertje weet Samantha hieraan te ontkomen.
Betekenislaag: zoals ik al verteld heb gaat het verhaal over het overspannen zijn en het nut van ontspanning. In het deel dat Samantha nog Juriste is, geniet ze totaal niet van het leven en is ze erg overspannen. Tijdens haar werk als huishoudster leert Samantha pas wat echt leven is. Doordat ze tijd heeft voor ontspanning kan ze pas echt genieten van het leven. Er zit dus een wijze les verborgen in het boek.

3. Evaluatie

A Ik vind dit een heel leuk boek, omdat het zo humoristisch is verteld. Het is echt een heel grappig verhaal, waardoor je er geen enkele problemen mee hebt om dit boek te lezen. Het is ook een heel origineel verhaal, wat ik wel erg leuk vond. Verder is het boek ook zo geschreven dat je de gebeurtenissen ook echt voor je zit en je kunt ook goed meeleven met de personages. Zo kan je je bijvoorbeeld helemaal voorstellen hoe Samantha zich gevoelt zou hebben toen ze voor het eerst een maaltijd moest koken.

B De verdiepingsopdracht verliep naar mijn mening wel goed, alleen weet ik niet zeker of ik het thema en de betekenislaag van het verhaal goed heb begrepen. Ik vind het namelijk wel moeilijk om deze te bepalen bij dit boek en hoop daarom ook dat het toch enigszins klopt.

C Zie B.

Geen opmerkingen: